Kopers krijgen minder hypotheek bij vve zonder plan
Huizenkopers die een appartement willen kopen kunnen problemen krijgen met de hypotheek als de VvE niet over een onderhoudsplan of voldoende reserve beschikt. Dat zeggen makelaars en VvE Belang tegen BNR Nieuwsradio. Volgens directeur van VvE Belang Kees Oomen betekent een lakse VvE niet meteen dat er geen financiering komt, maar wel dat de financiering lager kan uitvallen. Dat meldt am:web.
Een Vereniging van Eigenaren moet sinds 1 januari dit jaar verplicht beschikken over een goed onderbouwd onderhoudsplan, óf jaarlijks minstens 0,5 procent van de herbouwwaarde in een reservefonds storten. Nog niet elke VvE doet dat.
Vragen over reservefonds in taxatierapport
“Taxateurs hebben sinds 1 april nieuwe regels”, zegt Oomen op BNR. “Die moeten zich uitlaten over de VvE. In het taxatierapport staan nu vragen die specifiek over dat reserverfonds gaan en het onderhoudsplan. Als die er niet zijn, dan komt dat nu in de taxatie staan en welke gevolgen dat heeft voor de waarde van dat appartement.”
Volgens Oomen gebeurt het (nog) niet dat mensen helemaal geen hypotheek krijgen als de VvE geen plan heeft. “Maar banken gaan steeds kritischer kijken naar de financiële huishouding van VvE’s. Het kan wel gebeuren dat hij minder financiering krijgt dan hij gevraagd heeft. De taxateur kan zich uitlaten over wat hij denkt wat de onderhoudskosten zijn en dan kan de bank daar rekening mee houden met de financiering.
Klantbelang
De eisen van die hypotheekverstrekkers stellen aan een gezonde VvE zijn in het belang van de klant. “Wij vinden het niet passen als iemand wel normaal de hypotheek kan betalen, maar tegelijkertijd deelneemt in een vereniging die financieel niet is voorbereid op groot onderhoud. In zulke gevallen kunnen wij in het belang van de klant besluiten om de hypotheek niet te verstrekken”, zegt een woordvoerder van De Volksbank.
Overgangstermijn van 3 jaar
De wet die dit jaar inging heeft officieel een overgangstermijn van drie jaar waarin VvE’s hun plan op orde kunnen krijgen. “Maar taxateurs zeggen: ‘Als de wet deze eisen stelt, dan gaan wij er in onze taxaties ook rekening mee houden.’ Een reservefonds is zelfs al sinds 2005 verplicht. De VvE’s hebben tijd genoeg gehad”, aldus Oomen.
Bron: amweb-vastgoedactueel